Σίγουρα όλες οι μητέρες, ή ακόμα καλύτερα, όλοι οι γονείς έχουν ανησυχίες για την φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών τους.
Η φυσιολογική ανάπτυξη σχετίζεται με την ωρίμανση δεξιοτήτων
τόσο σε αισθητικοκινητικό επίπεδο, όσο και σε κοινωνικό.
Το βρέφος, γίνεται μωρό και το μωρό, παιδί. Σε όλη αυτή την σταδιακή διάδοχη, οι δεξιότητες τροποποιούνται και εξελίσσονται...
Από τις πρώτες μέρες γέννησης του, το βρέφος στρέφει το κεφαλάκι του προς μια κατεύθυνση όταν το τοποθετήσουμε μπρούμυτα. Μπορεί και διακρίνει την φωνή της μητέρας του, ενώ με την παλάμη του μπορεί και γραπώνει ένα δαχτυλίδι. Με τα ματάκια του μπορεί και εστιάζει σε αντικείμενα που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 23 εκατοστών ενώ με την γλώσσα του διακρίνει το γλυκό, το αλμυρό και το πικρό.
Το βρέφος σας σε ηλικία 3 μηνών, μπορεί να καθίσει με κάποια υποστήριξη. Με τις γροθιές του πιάνει αντικείμενα, ενώ ταυτόχρονα μπορεί και προτάσσει τα δυο του χέρια. Αναγνωρίζει την μυρωδιά της μητέρας του από τις υπόλοιπες και δείχνει να κοιτά με ενδιαφέρον τις γκριμάτσες που του κάνουν διάφορα άτομα.
Σε ηλικία 6 μηνών, το βρέφος σας, κάθεται πλέον, χωρίς καμία υποστήριξη. Χειρίζεται με ευκολία τουβλάκια με τις παλάμες του, ενώ αφήνει αντικείμενα που ήδη κρατά για να πιάσει άλλα. Είναι η ηλικία που οι γονείς πλέον, πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί, επειδή το βρέφος κατά την διάρκεια του ύπνου αλλάζει θέσεις . Οι θέσεις αυτές μπορεί να μην βολεύουν το βρέφος σας ή ακόμα και να το ενοχλούν στην σωστή αναπνοή. Είναι η ηλικία, λοιπόν, που το παιδί σας ρολάρει αυτόνομα. Τέλος, από τους 6 μήνες και μετά, το βρέφος σας αρχίζει και φέρνει αντικείμενα στο στόμα για να τα εξερευνήσει με τις αισθήσεις του.
Σε ηλικία 9 μηνών, το βρέφος σας ξεκινά το μπουσούλισμα. Ταυτόχρονα κάνει και λίγα βήματα αν έχει υποστήριξη. Τα δαχτυλάκια του έχουν μεγαλύτερη αυτονομία, αφού μπορεί και πιάνει κουμπιά με δείκτη και αντίχειρα. Τέλος σε αυτήν την ηλικία το βρέφος σας, ψάχνει αντικείμενα που έχουν πέσει.
Από την ηλικία του 1 έτους και μετά το μωρό σας γίνεται όλο και πιο αυτόνομο. Περπατά χωρίς βοήθεια, πιάνει μαρκαδόρους και μουτζουρώνει σε χαρτί, μπορεί και τρώει μόνο του, μιμείται απλές κινήσεις και γενικά είναι ένα μωρό που ξεκινά να συμμετέχει σχεδόν σε όλες τις δραστηριότητες.
Ακόμα πιο ανεξάρτητο, το μωρό σας στους 18 μήνες, ανεβαίνει σκαλιά, παίζει με τουβλάκια και φτιάχνει πύργους, ενώ μπορεί να πετάξει μια μπάλα σε κουτί.
Στους 24 μήνες το μωρό σας τρέχει, περιπατάει όπισθεν, παίζει με ενσφηνώματα, φτιάχνει κουκίδες σε χαρτί και αντιγράφει κάθετες γραμμές.
Στα 3 έτη , το παιδί σας πλέον, στέκεται στο ένα πόδι, οδηγεί ποδήλατο με βοηθητικές ρόδες και σχηματίζει κύκλο στο χαρτί.
Σε ηλικία 4 ετών, το παιδί σας παίζει κουτσό, κουμπώνει το μπουφάν του και ντύνεται αυτόνομα, ανεβοκατεβαίνει σκαλιά με εναλλαγή στα πόδια του. Στο χαρτί μπορεί και σχεδιάζει τετράγωνο, ένα απλό σπιτάκι, ενώ με βοήθεια φτιάχνει σταυρό. Τέλος, ονοματίζει και ταυτίζει τα 4 βασικά χρώματα.
Το παιδί σας πλέον σε ηλικία 5 ετών, περιπατάει στις μύτες, κάνει πηδηματάκια με εναλλαγή στα δυο του πόδια, δένει τα κορδόνια. Πλέον μπορεί και σχεδιάζει στο χαρτί τρίγωνα ύστερα από αντιγραφή, ενώ τα σπιτάκια του πλέον, έχουν καμινάδα, παράθυρα και σκέπη.
Όλες οι δεξιότητες που αναφέρθηκαν είναι αναγκαίες για την φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε, ότι όπως όλοι μας, έτσι και τα παιδιά είναι μοναδικά, οπότε και η εκδήλωση - ωρίμανση των δεξιοτήτων γίνεται με μοναδικό τρόπο σε κάθε παιδί. Να δίνετε πάντα χρονικά περιθώρια στα παιδιά σας.
Αν αισθάνεστε ότι το παιδί σας καθυστερεί στην ανάπτυξη του ή/και δεν μπορεί να τα καταφέρει, σταθείτε διπλά του με υπομονή, ηρεμία και καλοσύνη και δείξτε του κάποια πράγματα. Τέλος, η συμβουλή κάποιου ειδικού (παιδίατρος, αναπτυξιολόγος) θα σας βοηθούσε να έχετε μια σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα για την ανάπτυξη του παιδιού σας.
Λένια Μπακογεώργου
0 comments on "Συμβουλές για νέους γονείς"