Ιδανικές τροφές που μας προφυλάσσουν από τις χαμηλές θερμοκρασίες

warm-food-2

Καθώς το κρύο έχει αρχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία του, υπάρχουν ορισμένες τροφές που μας προστατεύουν και μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε τις χαμηλές θερμοκρασίες. Ο βιολογικός «θερμοστάτης» του εγκεφάλου μας ρυθμίζει τη θερμοκρασία στο σώμα μας, καθορίζει αν ζεσταινόμαστε ή κρυώνουμε και δίνει την εντολή στον οργανισμό μας να πάρει τις κατάλληλες προφυλάξεις. Έχει παρατηρηθεί ότι στατιστικά οι γυναίκες αισθάνονται συνήθως πιο έντονα το κρύο λόγω των ορμονών αλλά και του χαμηλότερου μυϊκού τόνου. Διαφορετική αίσθηση του κρύου έχουν επίσης τα βρέφη και οι ηλικιωμένοι.

Ποιες είναι όμως οι τροφές μας προφυλάσσουν από τις χαμηλές θερμοκρασίες ;

Ζεστά γεύματα και σούπες
Οι ζεστές σούπες ιδιαίτερα αυτές που περιέχουν και κοτόπουλο, κρέας ή ψάρι, αποτελούν την ιδανική τροφή για το χειμώνα, γιατί όχι μόνο ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας αλλά γιατί, παράλληλα, μας ενυδατώνουν.
Ζεστά ροφήματα
Από τις καλύτερες επιλογές για τις κρύες ημέρες και νύχτες, ένα φλιτζάνι ζεστή σοκολάτα με κακάο, τσάι, χαμομήλι ή όποιο άλλο αφέψημα προτιμάτε. Συνοδεύστε τα με λίγο μέλι για έξτρα γεύση και ενέργεια. Επιλέξτε κυρίως πράσινο τσάι διότι μαζί με τα φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά που περιέχει (κατεχίνες) και την καφεΐνη, το πράσινο τσάι έχει και θερμογενετικές ιδιότητες.
Ξηροί καρποί
Όλοι οι ξηροί καρποί περιέχουν σελήνιο και ωφέλιμα λιπαρά οξέα. Η συμπυκνωμένη ενέργεια τους θα βοηθήσει τον οργανισμό να κρατήσει σταθερό το επίπεδο των καύσεων, άρα και την θερμοκρασία του, και είναι απολύτως κατάλληλη διατροφή για το κρύο σε περιορισμένες βέβαια ποσότητες. Προτιμήστε κυρίως σταφίδες και γενικά τα αποξηραμένα φρούτα όπως δαμάσκηνα χουρμάδες,σύκα, βερίκοκα.
Καυτερές πιπεριές και πιπέρι
Λόγω της καψαϊκίνης που περιέχουν, διεγείρουν το κυκλοφορικό σύστημα και βοηθούν στην αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας. Το μαύρο πιπέρι, λόγω της πιπερίνης, μιας ουσίας που αυξάνει τη θερμογένεση μέσω της επίδρασης της στο νευρικό σύστημα, μπορεί επίσης να βοηθήσει.
Υδατάνθρακες
Τα δημητριακά, το ψωμί, το ρύζι, οι πατάτες και τα ζυμαρικά όλων των ειδών, περιέχουν άμυλο και σύνθετους υδατάνθρακες που παρέχουν στον οργανισμό ενέργεια με αργό αλλά σταθερό ρυθμό. Την ενέργεια αυτή ο οργανισμός την αξιοποιεί σταδιακά μεταξύ άλλων και για την διατήρηση της εσωτερικής θερμοκρασίας σε σταθερά επίπεδα.
Διατροφικές συμβουλές για να μην πάρετε βάρος!
1. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να κάνετε σταθερά γεύματα. Να φροντίζετε δηλαδή, να έχεις 3 κυρίως γεύμα και 2-3 σνακ.
2. Να θυμάστε επίσης να ενυδατώνεστε. Το νερό, βοηθά και στον κορεσμό και στην καλή λειτουργία του οργανισμού.
3. Βάλτε την άσκηση στο πρόγραμμα σας.
Ιδανικές συνταγές για να ζεσταθούμε!
1. Σούπες
Ψαρόσουπα, χορτόσουπα, κοτόσουπα, σούπα λαχανικών, κρεατόσουπα, κρεμμυδόσουπα
2. Ζυμαρικά
Μακαρόνια με κιμά, γιουβέτσι με μοσχάρι, χυλοπίτες, ακόμα και σούπα με φιδέ, κριθαράκι ολικής με κοτόπουλο,
3. Καυτερές πιπεριές
Καυτερές πιπεριές γεμιστές με τυρί λάιτ, πιπεριές ψητές, σάλτσες με κομμένες πιπεριές, ακόμα και σαλάτες που περιέχουν πιπεριές
4. Όσπρια
Φασολάδα, φακές, ρεβίθια, γίγαντες
5. Ροφήματα
Το ιδανικό ρόφημα είναι η ζεστή σοκολάτα με κακάο. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και πολλά είδη τσάι που θα σας ζεστάνουν!
Tip: Συνδυάστε τα γεύματά σας, κυρίως τις σούπες, με πιπέρι ή και μπούκοβο και σκόρδο για να ανέβει ακόμα περισσότερο η θερμοκρασία του σώματος!
Δοκιμάστε να ενσωματώσετε στην διατροφή σας όλες τις τροφές που αναφέραμε παραπάνω με στόχο πάνω απ΄όλα να ζεσταθείτε αλλά και να μην πάρετε βάρος. Προσπαθήστε να ενυδατώνεστε επαρκώς και να γυμνάζεστε για καλύτερα αποτελέσματα.

Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου
MSc, MBA, SRD
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος
www.somaygies.gr.
via photo:https://becauseimaddicted.net/

Category: 

About the Author

Kallia Giannitsopoulou's picture

Η Γιαννιτσοπούλου Κάλλια είναι κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος ασκώντας καθημερινά αυτή την ιδιότητα από το 2003. Έχει ασχοληθεί με την έρευνα στο κομμάτι τις κλινικής διατροφής (Ιmperial College of Science and Technology) με τις διατροφικές διαταραχές στο Κέντρο Ημέρας Ανάσα ως διαιτολόγος υπεύθυνη για τη διατροφή διαβητικών ασθενών (σε Ενδοκρινολογικό Ιατρείο στο Μαρούσι). Το 2005 κάνει το πρώτο της ανεξάρτητο επαγγελματικό βήμα ιδρύοντας το Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο "Σώμα Υγιές" (www.somaygies.gr), στο οποίο μέχρι και σήμερα βοηθάει ανθρώπους να αποκτήσουν μια καλύτερη σχέση με την τροφή και το βάρος τους. Αποφοίτησε με άριστα από το πανεπιστήμιο Surrey της Μ. Βρετανίας (2002) και απέκτησε 2 μεταπτυχιακούς τίτλους, έναν στην κλινική διατροφή (ΜSc) από το πανεπιστήμιο του Surrey με άριστα (2003) και ΜΒΑ (2011) από το πανεπιστήμιο του Leicester. Επιπλέον, έχει σπουδάσει Life Coaching (Dip in Coach. Βlackford Centre for Coaching) και χρησιμοποιεί επιτυχώς τεχνικές αυτοβελτίωσης στις συνεδρίες διατροφής. Ο συνδυασμός γνώσεων coaching και κλινικής διατροφής βελτιστοποιεί τα αποτελέσματα ως προς την ρύθμιση του βάρους διότι βοηθάει στην καλύτερη ψυχολογική προσέγγιση του ατόμου. Η κ. Γιαννιτσοπούλου αρθρογραφεί συστηματικά από το 2005 σε περιοδικά υγείας (Prevention, Shape, The Βοdy, Elle) και εφημερίδες, ενώ ασχολείται εντατικά με την απώλεια βάρους, την κλινική διατροφή, τις διατροφικές διαταραχές και τη διατροφή στα στάδια ζωής. Παράλληλα στην παρούσα φάση γράφει το πρώτο της βιβλίο διατροφής. e-mail: info@somaygies.gr twitter https://twitter.com/soma_ygies facebook https://www.facebook.com/kalliagianni/?ref=bookmarks

0 comments on "Ιδανικές τροφές που μας προφυλάσσουν από τις χαμηλές θερμοκρασίες"

Leave a Comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Παρακαλώ συμπληρώστε το παρακάτω πεδίο.