Τροφές με αντιμικροβιακή /αντισηπτική δράση

anti-inflammatory foods-1

Tώρα που οι θερμοκρασίες έπεσαν οι ιώσεις άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους.
Για να περάσουμε, όμως, φέτος έναν ήρεμο χειμώνα χωρίς ιώσεις, δεν πρέπει να αρκεστούμε μόνο στο συχνό πλύσιμο των χεριών και στην αποφυγή κλειστών χώρων όπου συνωστίζονται πολλοί, αλλά να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση και στη διατροφή μας.

Διατροφή και ανοσοποιητικό σύστημα
Σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού παίζουν -μεταξύ άλλων- τα λευκά αιμοσφαίρια και ορισμένες ουσίες των τροφών που είναι απαραίτητες για τις λειτουργίες που συνδέονται με αυτά. Για παράδειγμα, τα αντιοξειδωτικά (π.χ. οι βιταμίνες A, C, E και το σελήνιο) δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες που εισέρχονται στον οργανισμό ή παράγονται σε αυτόν, κάνοντας τα κύτταρα πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις και ιώσεις. Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα συντελούν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η έλλειψη φυλλικού οξέος έχεισυνδεθεί με τη διατάραξη της ανάπτυξης των λευκοκυττάρων.
Συστατικά που ενδυναμώνουν τον οργανισμό
Βιταµίνη Α
Βιταµίνες Β12, Β6
Φυλλικό οξύ
Βιταµίνη C
Βιταµίνη Ε
Μαγνήσιο
Σελήνιο
Σίδηρος
Ψευδάργυρος
Ω-3 λιπαρά οξέα
Τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό
Εκτός από τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά, υπάρχουν και ορισμένα τρόφιμα που έχουν συνδεθεί με την προστασία του οργανισμού από το τις ιώσεις.
1. Κρεμμύδι: περιέχει κερκετίνη, μια ουσία με αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση.
2. Σκόρδο (σε μεγάλες ποσότητες) :χάρη στην αλισίνη, έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και διεγείρει την παραγωγή λευκοκυττάρων.
3. Ζωικές πρωτεΐνες : αποτελούν την πρώτη ύλη ώστε ο οργανισμός να συνθέσει τα αντισώματα.
4. Ρίγανη: περιέχει θυμόλη και καρβακρόλη που προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες και αναστέλλουν την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων.
5. Μέλι: Ένα ένζυμο που βρίσκεται στο μέλι απελευθερώνει υπεροξείδιο του υδρογόνου, βοηθώντας το σώμα να καταπολεμήσει τη μόλυνση και να αποτρέψει την ανάπτυξη βακτηριδίων.
6. Λεμόνι: Καταπολεμά αποτελεσματικά τα βακτήρια που προκαλούν την ακμή και λόγω της βιταμίνης C και δρα ως αντιοξειδωτικό κατά των ασθενειών που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στο σώμα.
7. Δεντρολίβανο: Περιέχει καφεϊκά και ροσμαρινικά οξέα, ισχυρούς αντιοξειδωτικούς και αντιφλεγμονώδεις παράγοντες που έχουν επίσης ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες.
Συμβουλές για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
Τρώτε φαγητά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά
Ασκηθείτε για έναν υγιεινό τρόπο ζωής
Κοιμηθείτε καλά
Αυξήστε την κατανάλωση σε φρέσκα φρούτα
Αποφύγετε το κάπνισμα
Τήρηση των κανόνων υγιεινής
Αποφύγετε το αλκοόλ
Δοκιμάστε να εντάξετε τις τροφές που προαναφέρθηκαν στην διατροφή σας ώστε να προστατευτείτε από διάφορες ιώσεις και να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα!
Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου
MSc, MBA, SRD
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος
www.somaygies.gr.

Category: 

About the Author

Kallia Giannitsopoulou's picture

Η Γιαννιτσοπούλου Κάλλια είναι κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος ασκώντας καθημερινά αυτή την ιδιότητα από το 2003. Έχει ασχοληθεί με την έρευνα στο κομμάτι τις κλινικής διατροφής (Ιmperial College of Science and Technology) με τις διατροφικές διαταραχές στο Κέντρο Ημέρας Ανάσα ως διαιτολόγος υπεύθυνη για τη διατροφή διαβητικών ασθενών (σε Ενδοκρινολογικό Ιατρείο στο Μαρούσι). Το 2005 κάνει το πρώτο της ανεξάρτητο επαγγελματικό βήμα ιδρύοντας το Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο "Σώμα Υγιές" (www.somaygies.gr), στο οποίο μέχρι και σήμερα βοηθάει ανθρώπους να αποκτήσουν μια καλύτερη σχέση με την τροφή και το βάρος τους. Αποφοίτησε με άριστα από το πανεπιστήμιο Surrey της Μ. Βρετανίας (2002) και απέκτησε 2 μεταπτυχιακούς τίτλους, έναν στην κλινική διατροφή (ΜSc) από το πανεπιστήμιο του Surrey με άριστα (2003) και ΜΒΑ (2011) από το πανεπιστήμιο του Leicester. Επιπλέον, έχει σπουδάσει Life Coaching (Dip in Coach. Βlackford Centre for Coaching) και χρησιμοποιεί επιτυχώς τεχνικές αυτοβελτίωσης στις συνεδρίες διατροφής. Ο συνδυασμός γνώσεων coaching και κλινικής διατροφής βελτιστοποιεί τα αποτελέσματα ως προς την ρύθμιση του βάρους διότι βοηθάει στην καλύτερη ψυχολογική προσέγγιση του ατόμου. Η κ. Γιαννιτσοπούλου αρθρογραφεί συστηματικά από το 2005 σε περιοδικά υγείας (Prevention, Shape, The Βοdy, Elle) και εφημερίδες, ενώ ασχολείται εντατικά με την απώλεια βάρους, την κλινική διατροφή, τις διατροφικές διαταραχές και τη διατροφή στα στάδια ζωής. Παράλληλα στην παρούσα φάση γράφει το πρώτο της βιβλίο διατροφής. e-mail: info@somaygies.gr twitter https://twitter.com/soma_ygies facebook https://www.facebook.com/kalliagianni/?ref=bookmarks

0 comments on "Τροφές με αντιμικροβιακή /αντισηπτική δράση"

Leave a Comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Παρακαλώ συμπληρώστε το παρακάτω πεδίο.