Ντοματίνια: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Cherry-tomatoes-1

Το ντοματάκι είναι μια ποικιλία ντομάτας και αποτελεί μια πολύ καλή και νόστιμη προσθήκη στις σαλάτες και σε ποικιλίες είτε αλμυρών είτε γλυκών πιάτων. Αν και είναι γνωστό ως λαχανικό, στην πραγματικότητα είναι ένας τύπος φρούτου αφού προέρχεται από λουλούδι.

Οφέλη για την υγεία
Τα ντοματίνια είναι γεμάτα βιταμίνες και μέταλλα που προάγουν την εξαιρετική υγεία.
Περιέχουν ικανοποιητικές ποσότητες βιταμίνης C, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές
λειτουργίες του σώματος. Τα επίπεδα των θρεπτικών συστατικών μπορεί να ποικίλλουν
ανάλογα τη συγκομιδή τους, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό μέρος μιας
υγιεινής διατροφής καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους. Μερικά σημαντικά οφέλη είναι:
1. Πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου
Όπως και άλλοι τύποι ντοματών, τα ντοματίνια αποτελούν μια πολύ καλή πηγή
λυκοπενίου. Αυτή η ένωση μπορεί να βοηθήσει σε ζητήματα όπως η φλεγμονή και
η πήξη του αίματος. Αυτά τα οφέλη μπορεί να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο
ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων, που εμφανίζονται όταν σχηματίζονται
θρόμβοι αίματος και εμποδίζουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.
2. Πρόληψη του καρκίνου του προστάτη
Αρκετές ενώσεις στα ντοματίνια σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο πολλαπλών
ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων πολλών τύπων καρκίνου. Έρευνες έχουν δείξει
ότι η υψηλότερη πρόσληψη ντομάτας και προϊόντων ντομάτας μπορεί να μειώσει
τον κίνδυνο καρκίνου και ειδικότερα του καρκίνου του προστάτη.
3. Υγεία των οστών
Το λυκοπένιο στα ντοματίνια μπορεί επίσης να υποστηρίξει την υγεία των οστών,
ειδικά σε γυναίκες που κινδυνεύουν από οστεοπόρωση. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι
οι γυναίκες που κατανάλωναν προϊόντα ντομάτας, είδαν χαμηλότερα ποσοστά
απώλειας οστικής πυκνότητας σε σύγκριση με εκείνες που κατανάλωναν λιγότερο λυκοπένιο.
Θρεπτική αξία
Τα ντοματίνια είναι πλούσια σε λυκοπένιο, το οποίο είναι εξαιρετικό στην καταπολέμηση
των ελεύθερων ριζών που προκαλούν ασθένειες. Το λυκοπένιο μπορεί επίσης να περιορίσει
την υπεριώδη βλάβη του δέρματος από την έκθεση στον ήλιο και να προωθήσει την
καλύτερη υγεία της καρδιάς.
Ένα φλιτζάνι ντοματίνια περιέχει:
25 θερμίδες
1 γρ. πρωτεΐνη
6 γρ. υδατάνθρακες
2 γρ. φυτικές ίνες
4 γρ. ζάχαρη
Επιπλέον, είναι μια εξαιρετική πηγή:
Βιταμίνης Α
Βιταμίνης C
Βιταμίνης Ε
Καλίου
Τι πρέπει να προσέξετε
Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ντοματίνια μπορεί να σας δημιουργήσει παλινδρόμηση
οξέος και άλλες αρνητικές πεπτικές παρενέργειες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο μηλικό οξύ
που περιέχουν. Προσπαθήστε να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωσή τους.
Τρόποι κατανάλωσης
Δοκιμάστε μερικούς από τους παρακάτω τρόπους για να προσθέσετε τα ντοματίνια στη διατροφή σας:
Απολαύστε τα ως σνακ με χούμους ή σπανάκι.
Συμπεριλάβετέ τα με μπαστούνια καρότου, σέλινο και φέτα.
Συνδυάστε τα με παρμεζάνα και ελαιόλαδο σε ζυμαρικά με γεύση πέστο.
Προσθέστε τα σε μια ομελέτα με τα αγαπημένα σας τυριά.
Προσθέστε τα με χυμό λεμονιού και φέτα σε μια σαλάτα κουσκούς.
Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου
MSc, MBA, SRD
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος
www.somaygies.gr.

Category: 

About the Author

Kallia Giannitsopoulou's picture

Η Γιαννιτσοπούλου Κάλλια είναι κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος ασκώντας καθημερινά αυτή την ιδιότητα από το 2003. Έχει ασχοληθεί με την έρευνα στο κομμάτι τις κλινικής διατροφής (Ιmperial College of Science and Technology) με τις διατροφικές διαταραχές στο Κέντρο Ημέρας Ανάσα ως διαιτολόγος υπεύθυνη για τη διατροφή διαβητικών ασθενών (σε Ενδοκρινολογικό Ιατρείο στο Μαρούσι). Το 2005 κάνει το πρώτο της ανεξάρτητο επαγγελματικό βήμα ιδρύοντας το Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο "Σώμα Υγιές" (www.somaygies.gr), στο οποίο μέχρι και σήμερα βοηθάει ανθρώπους να αποκτήσουν μια καλύτερη σχέση με την τροφή και το βάρος τους. Αποφοίτησε με άριστα από το πανεπιστήμιο Surrey της Μ. Βρετανίας (2002) και απέκτησε 2 μεταπτυχιακούς τίτλους, έναν στην κλινική διατροφή (ΜSc) από το πανεπιστήμιο του Surrey με άριστα (2003) και ΜΒΑ (2011) από το πανεπιστήμιο του Leicester. Επιπλέον, έχει σπουδάσει Life Coaching (Dip in Coach. Βlackford Centre for Coaching) και χρησιμοποιεί επιτυχώς τεχνικές αυτοβελτίωσης στις συνεδρίες διατροφής. Ο συνδυασμός γνώσεων coaching και κλινικής διατροφής βελτιστοποιεί τα αποτελέσματα ως προς την ρύθμιση του βάρους διότι βοηθάει στην καλύτερη ψυχολογική προσέγγιση του ατόμου. Η κ. Γιαννιτσοπούλου αρθρογραφεί συστηματικά από το 2005 σε περιοδικά υγείας (Prevention, Shape, The Βοdy, Elle) και εφημερίδες, ενώ ασχολείται εντατικά με την απώλεια βάρους, την κλινική διατροφή, τις διατροφικές διαταραχές και τη διατροφή στα στάδια ζωής. Παράλληλα στην παρούσα φάση γράφει το πρώτο της βιβλίο διατροφής. e-mail: info@somaygies.gr twitter https://twitter.com/soma_ygies facebook https://www.facebook.com/kalliagianni/?ref=bookmarks

0 comments on "Ντοματίνια: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε "

Leave a Comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Παρακαλώ συμπληρώστε το παρακάτω πεδίο.