Παρακάτω θα δούμε μερικές συνταγές που μπορείτε να συμπεριλάβετε τα ντοματίνια:
Κριθαράκι με σπανάκι και ντοματίνια
Υλικά:
260 γρ. κριθαράκι
150 γρ. σπανάκι φρέσκο
200 γρ. ντοματίνια
3 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
1/2 λεμόνι, ξύσμα και χυμό
1/3 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
3 φλ. ζωμό λαχανικών
Εκτέλεση:
1. Συγκεντρώνουμε τα υλικά μας. Τα ντοματίνια αν είναι μεγάλα τα κόβουμε στη
μέση, τα κοτσάνια από το σπανάκι τα ψιλοκόβουμε.
2. Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια ένταση το
σκόρδο και το ξύσμα λεμονιού μέχρι να χρυσίσει.
3. Ρίχνουμε τα ντοματίνια και το κριθαράκι, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 3-5'.
4. Προσθέτουμε το σπανάκι, το ζωμό και τα μπαχαρικά, κλείνουμε το καπάκι και
σιγοβράζουμε για 10'.
5. Ανοίγουμε το καπάκι, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για ακόμα 8'. Ελέγχουμε
μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε κι άλλο νερό. Στο τέλος προσθέτουμε το χυμό
λεμονιού, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Μακαρόνια με ντοματίνια και φέτα
Υλικά:
1 πακέτο μακαρόνια
1 κεσεδάκι ντοματίνια
500 γρ. φέτα
Αλάτι, πιπέρι
πάπρικα
ρίγανη
Εκτέλεση:
1. Πλένουμε τα ντοματίνια και τα βάζουμε σε ένα ταψί μαζί με τη φέτα, ρίχνουμε
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, πάπρικα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να
μαλακώσουν τα ντοματίνια.
2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό μέχρι τη μέση και βράζουμε τα μακαρόνια για 6
λεπτά περίπου.
3. Όταν είναι έτοιμα τα ντοματίνια με τη φέτα τα ανακατεύουμε να γίνουν ένα μείγμα
και μόλις βράσουν τα μακαρόνια τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε μέσα στο ταψί με
το μείγμα και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε.
Τάρτα με ντοματίνια και ανθότυρο
Υλικά:
1 φύλλο σφολιάτας
10-12 ντοματίνια
200 γρ. ανθότυρο
2 κρεμμυδάκια
1 σκελίδα σκόρδο
Λίγο βούτυρο
Λίγο θυμάρι
Αλάτι
Εκτέλεση:
1. Βάζουμε λίγο βούτυρο στο τηγάνι και σοτάρουμε για λίγο τα ψιλοκομμένα
κρεμμύδια και στη συνέχεια το σκόρδο μέχρι να καραμελώσουν.
2. Στρώνουμε σε ταρτιέρα λαδόκολλα και απλώνουμε τη σφολιάτα. Προθερμαίνουμε
τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Απλώνουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο πάνω από
τη σφολιάτα και τρίβουμε με το χέρι το ανθότυρο. Ρίχνουμε τα ντοματίνια κομμένα
στη μέση, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι.
3. Ότι εξέχει από τη σφολιάτα στο ταψάκι το γυρνάμε προς τα μέσα και ψήνουμε στον
προθερμασμένο φούρνο μας στους 200 για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει η
ζύμη. Μόλις βγει από το φούρνο ρίχνουμε λίγο θυμάρι και σερβίρουμε ζέστη.
Τα ντοματίνια θα προσθέσουν γεύση και χρώμα στα πιάτα σας.
Περιέχοντας ελάχιστες θερμίδες με πολλά θρεπτικά συστατικά αποτελούν μια πολύ καλή προσθήκη στη διατροφή
σας με οφέλη για την υγεία. Επειδή είναι εύκολο να τα βρείτε καθ΄όλη τη διάρκεια του
χρόνου, μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε συχνά σε διάφορες συνταγές.
Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου
MSc, MBA, SRD
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος
www.somaygies.gr.
0 comments on "Συνταγές με ντοματίνια"