
Υλικά
- 2 κούπες αλεύρι (βάζω μία σταρένιο και μία ολικής)
- 1 κούπα υγρά (4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο κ το υπόλοιπο χυμό από 2 - 2,5 πορτοκάλια)
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1,5 κ.γλ. μαγειρ. σόδα
- 1 κ.σούπας κανέλλα
- 1 κ.σούπας κακάο
- 6 κ.σούπας ζάχαρη (άσπρη ή καστανή)
- 2 βανιλιες
- 6-7 αποξηραμένα βερίκοκα και δαμάσκηνα ψιλοκομμένα, μαύρες σταφίδες
- Προαιρετικά τριμμένο αμύγδαλο ή όποιο άλλο ξηρό καρπό θέλεις για να πασπαλίσεις την επιφάνεια του γλυκού (αρκεί να είναι ανάλατος).
Εκτέλεση
Βάζω σε δοχείο το αλεύρι, την κανέλλα, το κακάο (τα οποία έχω κοσκινίσει για να γίνει πιο αφράτη η ζύμη), τις βανίλιες, τη ζάχαρη, τη σόδα, το ξύσμα και τα κομμάτια των αποξηραμένων φρούτων.
Ανακατεύω καλά με τα χέρια ώστε να διαχωριστούν τα κομμάτια των φρούτων και το ξύσμα μέσα στο αλεύρι.
Κατόπιν ρίχνω την κούπα με τα υγρά (ελαιόλ. και χυμό) και ανακατεύω με κουτάλι.
Η ζύμη δεν πρέπει να είναι σφιχτή, αλλά να κολλάει στα χέρια.
Απλώνω τη ζύμη με κουτάλι ή με τα χέρια σε λαδωμένο ταψί 30 εκ. (στρογγυλό ή παραλληλόγραμμο), χαράζω σε κομμάτια όποιου μεγέθους θέλω και πασπαλίζω με τους τριμμένους ξηρούς καρπούς.
Ψήνω σε προθερμανσμένο φούρνο στους 160 °c (αντιστάσεις πάνω- κάτω) για 35’.
(προσοχή στη θερμοκρασία και στο χρόνο ψησίματος, διότι το γλυκό δεν έχει πολλά υγρά).
Ευχαριστούμε την Αναστασία Θεοδωρίδου για τη συνταγή που μας έστειλε.
1 comment on "Κέικ κανέλλας"
Πολύ εύκολη συνταγή.