Σέλινο: Διατροφική αξία

celery-1

Το σέλινο είναι ένα χειμωνιάτικο, αρωματικό φυτό του οποίου οι καρποί χρησιμοποιούνται
σαν φάρμακο ενώ ο μίσχος του κυρίως στο μαγείρεμα. Αποτελεί απαραίτητο υλικό στην
παρασκευή πολλών παραδοσιακών συνταγών, ενώ διαθέτει άφθονα θρεπτικά συστατικά.
Υπάρχουν ποικιλίες με ψιλά κοτσάνια, με πιο χοντρά, που παραπέμπουν στο μαϊντανό,
ακόμη και σε ρίζα (σελινόριζα).
Είναι συνηθισμένο να συγχέουμε το σέλινο με το σέλερι νομίζοντας ότι είναι το ίδιο
λαχανικό. Αν και ουσιαστικά προέρχονται από το ίδιο φυτό, αποτελούν δύο διαφορετικά
λαχανικά με την εξής διαφορά: Στο σέλινο τα κοτσάνια δεν τα τρώμε αλλά μπορούμε να τα
χρησιμοποιήσουμε για το άρωμά τους. Αντίθετα, τρώγονται τα φύλλα του και αρωματίζουν
σούπες και άλλα φαγητά. Στο σέλερι το κοτσάνι του είναι σαρκώδες, μακρύ και τραγανό και
χρησιμοποιείται κυρίως σε σούπες και σαλάτες, ενώ δεν χρησιμοποιούνται τα φύλλα του
καθώς είναι πικρά. Το κοτσάνι του σέλερι, κόβεται σε φέτες συνήθως και συνοδεύει
αυγοσαλάτες, τονοσαλάτες ή τρώγεται και σκέτο σε μπαστουνάκια (όπως περίπου το
καρότο).
Θρεπτική αξία σέλινου
Το σέλινο όπως συμβαίνει με όλα τα λαχανικά αποτελείται σε μεγάλο του ποσοστό από
νερό, ενώ περιέχει και φυτικές ίνες. Σε ένα μίσχο περιέχονται περίπου 0,1 γραμμάρια
φυτικών ινών.
Πολύ σημαντικά συστατικά του σέλινου είναι επίσης τα φλαβονοειδή, συστατικά με μεγάλη
αντιοξειδωτική ικανότητα. Τα συστατικά αυτά προλαμβάνουν την καταστροφή των
κυττάρων η οποία προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Μερικά από αυτά είναι η
απιγενίνη, η λουτεολίνη, το λιμονένιο, η καμπεφερόλη, το p-κουμαρικό οξύ. Τέλος στο
σέλινο συναντάμε και μικρές ποσότητες βιταμίνης Κ, φυλλικού οξέος, καλίου και βιταμίνης C.
Με μόλις 10 περίπου θερμίδες ανά μίσχο το σέλινο αποτελεί αναμφισβήτητα έναν
σημαντικό μας σύμμαχο όταν προσπαθούμε να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος.
Πιο αναλυτικά, τα διατροφικά στοιχεία του σέλινου ανά 100 γρ. είναι:
16 θερμίδες
0,17 γρ. λίπος
2,97 γρ. υδατάνθρακες
1,6 γρ. φυτικές ίνες
1,34 σάκχαρα
0,69 γρ. πρωτεΐνες
95,43 γρ. νερό
Τι οφέλη έχει το σέλινο και ο χυμός του
Στην πραγματικότητα, λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει εάν η κατανάλωση σέλινου και
χυμού βελτιώνει την υγεία των ανθρώπων. Ωστόσο, οι περισσότεροι ερευνητές εξέτασαν τα
οφέλη που συνδέονται με την κατανάλωση συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών που
περιέχει το σέλινο και οι σπόροι του.
Συγκεκριμένα, το σέλινο περιέχει δύο ενώσεις, δύο ωφέλιμα αντιοξειδωτικά, που οι
επιστήμονες αποκαλούν απιγενίνη και λουτεολίνη. Η έρευνα δείχνει ότι αυτά μειώνουν τη
φλεγμονή και μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία μιας σειράς φλεγμονωδών ασθενειών.
Μπορούν επίσης να διευκολύνουν τις ακόλουθες συνθήκες:
Φλεγμονή και αλλεργίες
Αρθρίτιδα
Νευροεκφυλιστικές ασθένειες
Καρκίνος
Υψηλή χοληστερόλη
Υψηλή πίεση του αίματος
Καρδιαγγειακή υγεία
Γονιμότητα
Το σέλινο αν και είναι ένα λαχανικό που μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στον
οργανισμό μας από την κατανάλωσή του, ωστόσο θα πρέπει:
- Να αποφεύγεται κατά την εγκυμοσύνη, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής.
- Να αποφεύγεται η κατάχρηση, καθώς ενδέχεται να επηρεάσει την γαστρεντερική λειτουργία.
- Η συχνή χρήση των σπόρων του σέλινου μπορεί να αυξήσει τη φωτοευαισθησία.
- Να αποφεύγεται από ασθενείς με φλεγμονή της κύστης ή τραυματισμούς στα νεφρά.
- Να αποφεύγεται από ασθενείς που χρησιμοποιούν διουρητικά, αντιπηκτικά ή
αντισπασμωδικά φάρμακα.
Το σέλινο λοιπόν είναι ένα λαχανικό που προσφέρει νοστιμιά στα φαγητά μας αλλά και
πολλά οφέλη στον οργανισμό μας και θα πρέπει να το συμπεριλάβουμε στο καθημερινό
μας διατροφικό πρόγραμμα άφοβα!
Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου
MSc, MBA, SRD
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος
www.somaygies.gr.

Category: 

About the Author

Kallia Giannitsopoulou's picture

Η Γιαννιτσοπούλου Κάλλια είναι κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος ασκώντας καθημερινά αυτή την ιδιότητα από το 2003. Έχει ασχοληθεί με την έρευνα στο κομμάτι τις κλινικής διατροφής (Ιmperial College of Science and Technology) με τις διατροφικές διαταραχές στο Κέντρο Ημέρας Ανάσα ως διαιτολόγος υπεύθυνη για τη διατροφή διαβητικών ασθενών (σε Ενδοκρινολογικό Ιατρείο στο Μαρούσι). Το 2005 κάνει το πρώτο της ανεξάρτητο επαγγελματικό βήμα ιδρύοντας το Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο "Σώμα Υγιές" (www.somaygies.gr), στο οποίο μέχρι και σήμερα βοηθάει ανθρώπους να αποκτήσουν μια καλύτερη σχέση με την τροφή και το βάρος τους. Αποφοίτησε με άριστα από το πανεπιστήμιο Surrey της Μ. Βρετανίας (2002) και απέκτησε 2 μεταπτυχιακούς τίτλους, έναν στην κλινική διατροφή (ΜSc) από το πανεπιστήμιο του Surrey με άριστα (2003) και ΜΒΑ (2011) από το πανεπιστήμιο του Leicester. Επιπλέον, έχει σπουδάσει Life Coaching (Dip in Coach. Βlackford Centre for Coaching) και χρησιμοποιεί επιτυχώς τεχνικές αυτοβελτίωσης στις συνεδρίες διατροφής. Ο συνδυασμός γνώσεων coaching και κλινικής διατροφής βελτιστοποιεί τα αποτελέσματα ως προς την ρύθμιση του βάρους διότι βοηθάει στην καλύτερη ψυχολογική προσέγγιση του ατόμου. Η κ. Γιαννιτσοπούλου αρθρογραφεί συστηματικά από το 2005 σε περιοδικά υγείας (Prevention, Shape, The Βοdy, Elle) και εφημερίδες, ενώ ασχολείται εντατικά με την απώλεια βάρους, την κλινική διατροφή, τις διατροφικές διαταραχές και τη διατροφή στα στάδια ζωής. Παράλληλα στην παρούσα φάση γράφει το πρώτο της βιβλίο διατροφής. e-mail: info@somaygies.gr twitter https://twitter.com/soma_ygies facebook https://www.facebook.com/kalliagianni/?ref=bookmarks

0 comments on "Σέλινο: Διατροφική αξία"

Leave a Comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Παρακαλώ συμπληρώστε το παρακάτω πεδίο.